"אימון הוא המאמץ להתייצב בכך. אך אימון זה מכה שורש כשהוא מבוצע כראוי בהתמדה ולאורך זמן." (פטנג'לי. יוגה סוטרה. פרק א סוטרות 13,14)
בויג'נאנה יוגה אנו שמים במרכז את האימון האישי, כחלק משמעותי של היום יום שלנו.
האימון אינו רק תרגול של תנוחות, מדיטציה ופראניאמה. הוא גם מרחב של פרישות. מקום להיות בו, בכדי לפגוש את עצמנו. מקום וזמן בו אנו מתפנים כדי לנוח, להתנקות ולהתחבר מחדש. מקום שהינו יוגה.
אימון ויג'נאנה יוגה ניצב על ארבעה יסודות: ישיבה (מדיטציה) פראניאמה (ויסות הנשימה) אסנה (תנוחות) ולימוד טקסטים.
כל אחד מחלקי האימון חשוב. תרגול של ארבעתם מבטא את ההבנה שאנחנו יצורים מורכבים: מגוף, נשימה, תודעה, רוח ושכל. אלו שזורים זה בתוך זה. כאשר באימון מוקדש זמן ומוקדשת כוונה לכל אחד מאלה גם בנפרד וגם יחדיו, יש התארגנות מחודשת מיטבית של כל החלקים שלנו. אז מתגלים בתוכינו שקט, תבונה וחמלה.
ישיבה שקטה – מדיטציה
"התרכזות היא ריתוק התודעה למקום התבוננות הוא כאשר המושג מכוון לשם" (פטנג'לי פרק ג' סוטרות 1,2)
תרגול מדיטציה הוא ראשית התארגנות של הגוף אל מנח הישיבה.
אז התודעה משוחררת ובדרך כלל תפגוש תחילה את ה"רעש" של חיינו. גם המפגש עם הרעש הוא מדיטציה. איננו מנסים בכח לעצור את המחשבות, הרגשות והתחושות. ובכל זאת, בהדרגה, התודעה פונה ומתמקדת באובייקטים גופניים: מגע עצמות הישיבה בקרקע, הנשימה, תחושות מעודנות. אז לעיתים מופיע שקט ומתפתחת היכולת להתבונן כמו מבחוץ על ה"רעש".
פראניאמה – תרגול הנשימה
"הוצאת תנודות האויר, הכנסתו והשהייתו באופן מתמשך או קל – נקבעים על-ידי מקום זמן ומספר" (פטנג'לי יוגה סוטרה פרק ב' סוטרה 50)
נשימה היא תמצית החיות שלנו. מה שמניע את האורגניזם החי. פראניאמה היא הפניית המבט את תהליך הנשימה, התבוננות בו ובהדרגה, ויסות של הנשימה.
במפגש בין העצמי המתבונן לעצמי הנושם והנע אנו מגלים את הקשר שקיים תמיד בין תודעה, נשימה ותנועה.
אסנה – תנוחות היוגה
"התנוחה יציבה ונינוחה. בהרפיית המאמץ, והתלכדות עם האינסוף." (פטנג'לי יוגה סוטרה פרק ב' סוטרה 46,47)
במסורת של היוגה עובדים עם הגוף. קיימת הבנה של הקשר הבלתי נפרד בין הגוף במופעו הגס, למרכיבים העדינים של הישות החיה שהיא אנחנו.
כך, על ידי אימון של הגוף מתוך מודעות ותשומת לב, אנו נחשפים לחכמה החבויה בתוכינו.
שבעת העקרונות
את האימון בויג'נאנה יוגה מנחים שבעה עקרונות: הרפייה, כוונה, תודעה שקטה, השתרשות, חיבור, נשימה והתארכות. כאשר עקרונות אלו מתקיימים באימון, נוצרת בהדרגה הבנה של תודעה וגוף המתייצבים על ציר האמצע.
סוודהיאיה – לימוד העצמי – לימוד טקסטים
"ההתקשרות לאל הנבחר דרך לימוד עצמי". (יוגה סוטרה פרק 2 סוטרה 44)
פרוש המילה סוודהיאיה בסנסקריט היא "ללכת אל עצמי" ולכן: לדעת או ללמוד את עצמי. ויאסה, הפרשן המרכזי של היוגה סוטרה, מסביר זאת כלימוד של הטקסטים והמסורות של היוגה. טקסטים אלו מכילים ידע של מתרגלים, מורים ותלמידים. בויג'נאנה יוגה לימוד טקסטים הוא חלק בלתי נפרד מהאימון בגלל שאנו מזהים בהם רמזים וחכמה שמחזקים ומעשירים את האימון שלנו.
אימון הנשען על ארבעת המרכיבים האלו, תומך בנו בהליכה בדרך היוגה.